perjantai 14. tammikuuta 2011

Rudolf Steiner, Goethenaum und Anthroposophy

Täällä Sveitsissä majaileva toverini Tiina viestitti, että kun hän kertoi sveitsiläiselle miehelleen, missä me asumme, oli mies kommentoinut, että olemme antroposofien päämajassa.

Myönnän, että Rudolf Steineriin ja antroposofiaan liittyvä tietämykseni on ollut tätä ennen hyvin heikkoa. Mutta herra Steiner on siis 1920-luvulla pykännyt naapuripitäjään Dornachiin massiivisen Goethenaumin, jossa on edelleen aktiivista antroposofien toimintaa.

Rakennus on hämmentävä. Kävimme siellä kävellen viime sunnutaina (matkaa tuonne on asunnoltamme vajaat pari kilometriä), ja tuntui hieman, kuin olisi kirkkoon tullut.  Goethenaum menisi uskonlahkon pääpaikasta milloin tahansa. Tosin antroposofit itse sanovat, että heidän ajattelunsa ei ole uskontoa.

Steiner oli halunnut tehdä betonisen rakennuksen, sillä hän uskoi betonin mahdollisuuksiin arkkitehtuurissa ja lisäksi hänellä oli ensimmäisen Goethenaumin palon vuoksi heikkoja kokemuksia puurakennuksista. Tämä pytinki tuntui siltä, ettei taatusti ihan pienistä hätkähdä tai romahda.


Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Rudolf Steinerin syntymästä, ja se siis näkyy Goethenaumin toiminnassa. Ja ilmeisesti myös muutenkin, kun antroposofia on selvästi merkittävämpää täällä kuin Suomessa. Yksi Steinerin liikkeellepanemista ajatuksista on muuten biodynaaminen viljely.

Aikomuksemme on mennä katsomaan jokin esitys tuonne. Silloin näkisimme myös pääsalin ja olisi kiinnostavaa nähdä esimerkiksi Steinerin kehittämää eurytmiaa.

- - -

Skepsis ry (ja tietysti monet muutkin) kritisoivat antroposofien ajattelua.

Kuva: http://www.rudolfsteinervideos.com

4 kommenttia:

  1. Steiner oli eläessään tosi tuottelias heppu, antroposofia ja muut mainitsemasi eivät ole ainoita hempan toimialoja. Jokunen vuosisata aiemmin olisi varmaan nimitetty renessanssineroksi :-)

    VastaaPoista
  2. Joo, tuottelias miekkonen kieltämättä ja laaja-alaisesti kaikesta kiinnostunut :)

    VastaaPoista
  3. Pääsisköhän tuonne Dornachiin vuodeksi vapaaehtois- tms. työhön?
    Maria

    VastaaPoista
  4. Maria, kannattaa ottaa yhteyttä suoraan sinne. Erimaalaista porukkaa on Goethanumissa paljon, mutta en tiedä, kuka on töissä ja kuka opiskelee. Mutta jos sähköpostia sinne laitat, niin se kyllä ohjataan oletettavasti suomalaiselle, jonka kanssa voit aiheesta jutella lisää.

    VastaaPoista