perjantai 7. tammikuuta 2011

Der Dom, die Burg, die Ermitage – und Jenzer Fleisch & Feinkost

Tänään ulkoilimme ja tutustuimme lähiympäristöön. Aamupäivällä otettiin fillarit alle ja poljettiin muutama kilometri naapurikylissä. Reissun päätteeksi käytiin kaupassa.



Iltapäivällä päätettiin tehdä kävelyretki. Suuntasimme kohti Arlesheimin keskustaan. Matkalla sinne meidät kohdallemme pysähtyi ensin nuorimies autonsa kanssa ja kysyi tietä. Sopersin sitten saksaksi, että olemme asuneet täällä vasta kolme päivää, emmekä oikein osaa neuvoa.

Pari minuuttia myöhemmin vastaan kävelin nainen, joka myös aloitti "Entschuldigung..." Hän tiedusteli yksityisen lääkäriklinikan sijaintia. Olimme juuri kävelleet siitä ohi, joten osasimme myös neuvoa.

Arlesheimin kuuluisia nähtävyys on katedraali  Jo ennen tänne tuloa olimme katsoneet videoita paikasta. Mutta paikan päällä se tietysti tuntui vielä hienommalta. Upea rakennus, jonne lienee pakko päästä kuuntelemaan urkukonserttia.


Jatkoimme kulkuamme läpi kylän ja kohti seuraavia nähtävyyksiä eli Birseck-linnaa. (eli tuo kuvassa oikeassa yläkulmassa oleva rakennus)


Reitti kulki sivuten aikoinaan englantilaistyyppiseksi tehtyä, rauhoitettua puutarha-aluetta (Die Ermitage in Arlesheim ).



Linna ei nyt ole avoinna, mutta kesäkaudella pitäisi päästä sisäpuolellekin.



Päätimme kulkea vielä ylemmäs (noin 170 metriä korkeammalle kuin asuntomme), jossa sijaitsee Burg Reichenstein. Sieltä sitten näki jo Baseliin asti.

Kieltämättä historia humisee täällä vankasti, kun on näitä satoja vuosia sitten rakennettuja linnoituksia.


Paluumatkalla Arlesheim ja katedraali.


Ja hanhi: päivän mittaan nähtyjä eläimiä olivat myös lampaat (ja karitsa), hevonen ja aasi.


Huomasimme omenanmyyntikojun, joten piti tietysti ostaa parin euron hintainen kilon pussi paikallisia hedelmiä.


Tämä kyltti otettiin talteen, jotta muistetaan mennä ostoksille kuun viimeisenä lauantaina.


Sami teki valintoja Jenzerillä. Mukaan tarttui Schloss Birseck -jälkiruokaviiniä, Jenzerin salamia, makkaraa ja perunasalaattia.


Arlesheimin lähiluonto ja rakennukset tekivät siis vankan vaikutuksen. Päivävaelluksia ja -pyöräilyjä tulemme varmasti kevään mittaan tekemään runsaasti.

2 kommenttia:

  1. Grüezi mitenand, ja terveisiä täältä Basel Stadtin puolelta!

    Arlesheimin ympäristön trekkausmahdollisuudet ovat tosiaankin aivan erinomaiset. Jubiläumswegistä menittekin jo pätkän, Gempenfluh'n laelle vie hieno reitti, ja Aeschin puolelta löytyy lisää wanderwegejä. Erityisesti voin suositella W1:ä oheisesta kartasta:

    http://www.aesch.bl.ch/de/alle/tourism/sehenswuerdigkeiten/?action=showobject&object_id=3432

    Jos pidemmälle lähdette fillaroimaan, niin Augusta Raurican roomalaiset rauniot Augstissa ovat käymisen väärti (noh, ei se nyt mikään Pompeiji ole, mutta melko ällistyttävä silti ottaen huomioon Baselin etäisyyden Roomasta, tai oikeammin nuo siinä välissä kohoavat vuoret).

    Tervetuloa; toivottavasti viihdytte.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vaan vinkeistä, mukavaa, että joku osaa neuvoa parhaita reittejä, kun niitä tuntuu olevan niin paljon :)
    Ja ainahan sitä vanhat rauniot kiinnostavat.

    Ainakin toistaiseksi vaikuttaa tosi hyvältä, joten varmasti viihdytään.

    VastaaPoista