keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Die Zusicherung der Aufenthaltsbewilligung

Tähän aamupäivään kuului tärkeä suoritus: menimme ilmoittautumaan virallisiksi arlesheimerilaisiksi eli saamaan viralliset leimat ja muut oleelliset merkinnät. Mukana oli iaab:n yhteyshenkilömme Ruth, joka tarvittaessa tulkkasi ja hoiti asiaa eteenpäin.

Ylipäätään Sveitsiin asettautumisen kannalta tuollaisen järjestön kautta tuleminen on ollut meidän kannaltamme vaivatonta. iiab on hoitanut käytännön järjestelyt ja paperityöt, jotka varmasti olisivat muutoin vaatineet meiltä suurempia panostuksia.

Nyt me vain hommasimme Suomessa vakuutuksen (eli pyysin eri vakuutusyhtiöiltä tarjouksia tähän: normaali matkavakuutus ei riitä, kun olemme täällä pidempään kuin kolme kuukautta). Peruslomallekin tulevan tietysti kannattaa ottaa se matkavakuutus, sillä muuten sairaanhoito tullee varsin kalliiksi.

Jouduimme tänään ilmoittamaan mm. äidin tyttönimen ja isän nimen. Nyt tämäkin tieto siis löytyy sveitsiläisistä rekistereistä.

Lisäksi meidän pitää vielä viedä kaksi passikuvaa. Eli siis esimerkiksi passikopiot eivät näköjään riittäneet viranomaisille henkilöllisyytemme tarkkailuun.

Mutta nyt nämä lomakkeemme ovat siis virallistetut. Touhusta piti maksaa yhteensä 20 frangia.

Samalla saimme kaikenlaista kirjallista materiaalia Arlesheimista (mm. jätehuoltoa) ja kaksi ilmaista päivälippua julkiseen liikenteeseen. Niiden hinta ylittää jo tuon 20 frangin veloituksen. Lisäksi saimme lapun, jolla voimme tilata päivittäin ilmestyvän Basler Zeitungen -lehden veloituksetta kahdeksi kuukaudeksi.


Nämä käytännöt, kuten monet muutkin, vaihtelevat täällä tietysti kantoneittain. Kantonit ovat hyvin itsenäisiä päätöksenteossaan, joten harvassa asiassa tuntuu olevan suuria valtakunnallisia linjauksia.

Jos nyt jostain syystä haluaisimme Sveitsin kansalaisuuden, niin se ei kovin nopeasti onnistuisi. Lehtijutun perusteella kansalaisuuden hakemiseksi pitäisi asua täällä 12 vuotta. Saksassa riittäisi kahdeksan vuotta, Ranskassa ja Hollannissa viisi vuotta.

Saimme tänään myös ensimmäisen kerran postia Suomesta. Mace ja Meiju ilahduttivat meitä Monoclen erikoisjulkaisulla Alpeista, jihuu! Kiitos paljon sinne!


Jos nyt joku muukin innostuu lähettelemään meille postia, niin osoite on
iaab-Atelier, Fabrikmattenweg 1, 4144 Arlesheim, Ch

Itselläni vielä flunssa jatkuu, joten siirryn taas keittelemään teetä. Toivottavasti huomenna en ole kipeänä, sillä aiomme Baselin katsomaan erityistä tapahtumaa eli Vogel Gryffiä

2 kommenttia:

  1. Iiih pääsitteks asioimaan Kreisbürossa, mahtavaa! Mä olin aina ihan raivoissani et miks valtiolle pitää kertoa ihan kaikki yksityiset asiansa.

    VastaaPoista
  2. Kieltämättä tiedon tarve on hämmästyttävä :) Meidän pitäis vielä muistaa ottaa ne pari passikuvaa ja toimittaa Arlesheimin keskustoimistoo (tai mikä se nyt olikaan...)

    VastaaPoista