torstai 20. tammikuuta 2011

Der Schnee und Basler Leckerlei

Tänä aamuna ikkunaverhojen läpi vilkaisu paljasti, että sohjoinen lumi on vallannut maan. Ja niin kuin olin jo toivonut, että täällä pääsisi siirtymään leppoisan kauniiseen kevääseen.

Säätila oli tietysti aiheuttanut ongelmia liikenteessä ihan samaan tapaan kuin Helsingissä: parissa tunnissa 25 kolarointia Baselin alueella (ei ainakaan vakavia loukkaantumisia) ja myöhästymisiä sekä peruutuksia joukkoliikenteessä.


Sami sai valitettavasti saman flunssaisuuden, joka minua vaivasi viime viikolla. Niinpä minä lähdin eilen itsekseni tapaamaan suomalaisia Baseliin: eräs tuttu ilmoitti tulevansa tänne kavereidensa luokse ja ehdotti kohtaamista. Tietysti piti käyttää mahdollisuus.

Tilasin Suomi-vieraan mukana salmiakkia jaettavaksi täällä, ja sitä myös sain ison määrän.
Yllätystuliainen oli Avikaisen limppu eli tuon kalliolaisen lähileipomomme herkkuruisleipä.

Pidempään Baselista asuineilta tipahti taas tiedonmurusia ja kokemuksia. Suurinta hauskuutta oli se, kun siirryimme pariskunnan kotiin pelaamaan Rock Band -peliä. Olen jo ehtinyt ihmetellä karaokebaarien puutetta Baselissa, mutta nyt sitten vähän samaa meininkiä sai kokea hoilottamalla Beatlesia ja Nirvanaa.

Eräs aihe, josta suomalaisittain jupisimme, on kauppojen aikainen kiinnimeno täällä. Arlesheimissakin peruskaupat sulkevat ovensa ma-to klo 18.30, perjantaisin ovat vähän pidempään auki.

Ei tämä tosin oikeasti ole suuri ongelma, kun meillä on hyvin mahdollisuus asioida päivälläkin. Sitä paitsi läheisen huoltoaseman yhteydessä on varsin kelvollinen pieni kauppa, joka on auki iltaisin ja sunnuntaisin.

Sen sijaan paikallinen konditoria Buchmann pitää ovensa auki kauppoja pidempään. Buchmann mainostaa, että heidän Basler Leckerlei -pikkuleipänsä ovat niittäneet mainetta ja kunniaa, joten olimme mainonnalle alttiita ja ostimme paketin, vaikka olivatkin hintavia (paketti maksoi vajaat kahdeksan euroa).



Olemme maistaneet näitä perinnepikkuleipiä myös muilta valmistajilta, mutta kieltämättä tämän paketin tuotokset veivät voiton. Näissä on runsaasti mantelia, makeutta tuo hunaja, ja pikkuleivät on maustettu sitruksella, neilikalla, inkiväärillä, muskottipähkinällä sekä Kirschillä.

Jos joskus oikein innostun, niin ehkä kokeilen tehdä Lecklerleitä itsekin.

- - -

Olen muuten kirjoittanut Kulutusjuhlaan pari kulutusblogausta täältä eli eilen ostorutiinien muutoksesta ja pesuainehankinnasta ja aiemmin ravintoloiden hintatasosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti