lauantai 22. tammikuuta 2011

Museumsnacht

Eilen Baselissa oli museoiden yö: 15 euron hintaisella rannekkeella pääsi kaupungissa oleviin museoihin (ja niitä on paljon) tutustumaan näyttelyihin ja katsomaan tapahtumia. Lisäksi kaupungilla oli mm. lukuisia ruokapisteitä ja kuljetuksia järjestettyinä paikasta toiseen.

Me saimme rannekkeet ilmaiseksi vaihto-ohjelma iaab:ltä. Samin kanssa aloitimme illan Tinguely-museosta, jossa oli ihan kiinnostavasti koottu näyttely "Under Destruction". Lisäksi museoon kuuluvat sveitsiläisen Jean Tinguelyn tuotokset. Ne ovat hauskoja: moniin kuuluu punainen painike, jota katselija voi painaa, ja sitten ihmetellä, miten laite käynnistyy ja mitä tapahtuu. Mutta ei siis ehkä taide-elämys, vaan ennemmänkin sellainen rakentelun ja laitteiden ihmettelypiipahdus.

Tinguelyssä roikkui katossa iso lentokone, joka väistämättä toi mieleeni ne lukuisat pienet koottavat lentokoneet, joita veljeni askaroivat aikoinaan. 


Kävimme juomassa museon ravintolassa lasilliset punaviiniä, jonka jälkeen jatkoimme matkaa pikkupakkasessa. Piipahdimme pikaisesti katsomassa minimalista nykytaidetta, josta siirryimme tapaamaan muuta vaihtotaiteilijaporukkaa.

Heidän kanssaan  kuljimme paperimuseon musiikkiesityksen ja ulkona nautitun herkullisen porkkanakeiton jälkeen siirryimme kirkolliseen tilaan, Basel Münsteriin, kuuntelemaan musiikkia ja tietysti myös katsomaan kyseisen katedraalin sisätiloja.

Siellä sai ostaa myös Glühweinia eli glögiä: ei taida yleensä suomalaisissa kirkkotapahtumissa olla ehtoollisviiniä lukuunottamatta tarjolla juomia, joissa olisi alkoholiprosentteja.

Illan yksi tavoite täyttyi, kun saimme hetken kuunnella kulttuurien museossa alppitorvea. Ääni oli yllättävän kumean maaginen.



Illan viimeiseksi paikaksi valikoitui keskustan toisella puolella, Dreispitzissä, ollut tuore taiteellisemman meiningin keskus. Kyseisiin vastavalmistuneisiin tiloihin nimittäin tulee myös vaihtotaiteilijoiden oma näyttely maaliskuun lopulla, joten tietysti he halusivat nähdä paikan. Kolusimme myös rakennuksen muut näyttelyt ja tilat sekä istuimme baarissa lasillisten verran.

Eräs mies esitteli ja jakoi mausteseosta, johon oli kerätty mausteita ympäri maailmaa. Aion huomenna testata maustetta tofun marinoinnissa, toivottavasti toimii siinä  

2 kommenttia: