perjantai 28. tammikuuta 2011

In der Küche: keittiön perustarvikkeet

Uusi Musta haastoi minut listaamaan keittiön kulmakiviä eli niitä elintarvikkeita, joita kaapeista on aina löydyttävä. Kiitos vaan Katjalle haasteesta!

Tänne muuttaessamme ruokakaapit olivat tietysti aivan tyhjät, joten piti todella aloittaa perusteista.  Joitakin minun suosikkituotteitani ei täältä löydy, joten tiettyä korvaavia elintarvikkeita on etsiskelty.

Kuten Katjallakin, niin myös tässä taloudessa lista vaihtelee vuodenajan mukaan: kesällä esimerkiksi tomaatteja kuluu paljon, mutta talvella en Suomessa niitä juuri osta.

Mutta nyt siis listaan.

- Kaurahiutaleet: näistä tehdään aina aamupuuro.
- Soijamaito (menee samaan aamupuuroon). Suomessa ostin aina kauramaitoa, mutta täällä sitä ei saa.
- Ruokaöljyt (rypsiöljyäkin lorautetaan siihen aamupuuroon...)
- Pakastemustikat tai muut marjat, aamupuuron lisäke.

- Sipuli ja valkosipuli.
- Tomaattimurska ja tomaattipyre: jos ei muuta ruokaa keksi, aina voi tehdä yksinkertaisen tomaattipastan.
- Kuivapasta: täällä ostimme todella hyvää spagettia.
- Linssit: toinen nopea ruoka on linssikeitto.
- Tölkkipavut: vaihtelua linsseihin.
- Kuivapavut tai kikherneet: yritän muistaa liottaa ja keittää suurempia määriä kerralla ja sitten pakastaa osan.
- Kookosmaito tai -kerma: Suomessa kaapissa oli aina kaurakermaa, mutta täällä sitä ei löydy. Kookoskermaan sopii mainiosti esim. tofuruokiin.
- Ebly, Sveitissä opittu uusi tuttavuus, josta jo aiemmin mainitsin. Nopeaa valmistaa, maisuu hyvältä. Suomessa usein vastaavassa tarkoituksessa käytin rikottuja ohrasuurimoita.

- Avokado: käytän leivänpäällisenä (pippurin ja sitruunamehun kanssa), jotta ei tulisi ahmittua juustoa.
- Juusto: Suomessa tämä ei ollut välttämättömyys, mutta täällä juustohoukutuksia ei osaa välttää, kun niin herkullisia vaihtoehtoja on tarjolla koko ajan.
- Voi ja margariini: ruuanvalmistukseen ja leivälle.
- Kananmunat.
- Vehnäjauhoja, sokeria, kuivahiivaa, suolaa, mausteita, soijakastike eli perusjuttuja leivontaan ja kokkaamiseen.
- Jogurtti: paikalliset jogurtit ovat usein tosi hyviä (eivät siis mitään kevytlitkuja), mutta kaipaan täällä silti esim. Yosan viljapohjaisia valmisteita.
- Omenat: olen omenariippuvainen ja ahmin etenkin syksyllä omenoita. Täällä edulliset suosikkiomenat löytyvät Arlesheimista kadunvarsikojusta (kojun esittelin aiemmassa tekstissä).
- Porkkanat: voi laittaa eri muodoissa eri ruokiin tai syödä sellaisenaan.
- Auringonkukansiemenet (tai muita siemeniä): etenkin salaattiin ripoteltavaksi.
- Hapankorput: kun korppuhimo yllättää, on hyvä olla varautunut. Suomalaiskorppuja myydään tavallisissa kaupoissa Sveitsissäkin.
- Leipä: minulle leipä ei ole ehdoton tuote, mutta miehelle on. Suomessa suosikki oli lähileipomoni Avikaisen ruislimppu, ja Sveitsissä on vielä menossa testailuvaihe parhaimman löytämiseksi. Leipä on täällä toki usein hyvää ja maistuvaa, vaikkei rukiista olekaan tehty.

Kuvassa muutama kaapeissa juuri nyt oleva ja listassa mainittu tuote:



Yhtä Suomessa vakiotuotteisiin kuulunutta, tai edes selkeää korvaajaa, en ole löytänyt: soijarouhetta ei näy kaupoissa. Edes paikallisessa ekokaupassa ei sattunut silmiini, vaikka kuinka tähyilin. Jatkan etsiskelyä, jotta voisi tehdä esim. kaalilaatikkoa soijarouheeseen.

Lisäksi juomapuolella meillä on teetä (aamulla vihreää, illemmalla muita), kahvia ja kahvimaitoa (kahvimaito ei kuulunut Suomessa vakioihin, sillä emme kovin usein keittäneet kahvia kotona).

Sveitisissä luomutuotteita on varsin helppo löytää, joten monet hankinnoistamme ovat luomua. Mutta emme niin tarkkoja ole (paitsi esimerkiksi kananmunissa haluan aina luomuversiot), joten esimerkiksi kasviksissa on muutakin kuin luomua.

Suomessa kaapeista löytyi aina (tai lähes aina) myös esim. pähkinöitä, kuivattuja marjoja, huomattavasti laajempi maustevalikoima,  leseitä, erilaisia leivontatarpeita (kaakaota, ruisjauhoja, sämpyläjauhoja, tomusokeria jne)...

- - -

Aiheeseen liittyen: eilen kirjoitin Kulutusjuhlaan pätkän siitä, että täällä monissa elintarvikkeissa edes yritetään kertoa hieman raaka-aineiden alkuperästä.

6 kommenttia:

  1. Käykää jollain Saksan tai Ranskan reissulla ekohippikaupassa. Pitäisi löytyä sekä kauramaitoa että soijarouhetta. Mutta se on sitä vaaleaa, tummaa en ole nähnyt.

    VastaaPoista
  2. Kiitti vinkistä: pitäisi varmaan tsekata nuo Baselinkin kaupat, olen ollut vasta paikallisessa pikkuekokaupassamme. Tosin toisaalta voisi kokeilla pärjätä ilmankin soijarouhetta ja tehdä jotain uusia kasvisruokakokeiluja.
    Ylipäätään taidamme olla vähän huonoja lähtemään kauemmas ruokaostoksille, vaikka monet kehottavatkin ylittämään rajan halvempien hintojen vuoksi. Ehkä sitten, kun on taas hyvät fillarikelit, niin tuntuu mielekkäältä yhdistää pyörälenkkiin Saksassa tai Ranskassa ruuan ostaminen.

    VastaaPoista
  3. Itse etsin täältä kuukausia soijarouhetta (myös Ranskan puolelta), enkä löytänyt.. Toin sitten jouluna sitä suomesta.. viksua tosiaan :D

    VastaaPoista
  4. Ainakin meidän lähiekokaupassa Zürichissä on soijarouhetta, mutta tosiaan vaan sitä vaaleaa, höttöisempää. En oikein osaa käyttää sitä. Ja myyvät älyttömän pienessä pussissa, kovaan hintaan. Ulkosuomalaiset kasvissyöjäystävät ovat Suomesta tuottaneet sitä tummaa, eli sitä ei tosiaan taida olla saatavilla.

    VastaaPoista
  5. Taidamme pyytää ensi viikolla saapuvaa suomalaisvierasta tuomaan tummaa soijarouhetta mukanaan, niin onpahan sitten sitäkin kaaapissa :)

    VastaaPoista
  6. Hei Mari ja Sami,

    tervehdys Kölnistä! Ihana blogi, nyt vasta päädyin tänne.
    Tuo soijarouheen löytäminen ei ole ihan helppoa, koska sitä myydään ainakin täällä tosi epämiellyttävällä nimella, kuten esim. Soja Fleischersatz, eli "lihan korvaaja". Se on aina sitä vaaleaa rouhetta. Elikkä reformhaus/naturladen, siis biokaupasta. Ja jos ette löydä niin kysy myyjältä Sojaschrot tuotetta.
    Tummaa en ole ikinä nähnyt Saksassa, jos sitä missään näet niin kerro mulle.

    Lieben Gruß und prost :)

    Katarina

    VastaaPoista