sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Fondue, Wein und Kirsch

Eilisillaksi saimme kutsun fondue-iltaan Baseliin: Sveitsissä syntynyt taiteilija Barbara valmisti fonduen perintöastiaan ja selosti seurueelle tämän kansallisruuan syömiseen liittyviä tapoja ja muuta kiinnostavaa.

Barbara mm. totesi, että hänestä on outoa tehdä fondueta nyt, kun ulkona ei ole lunta, sillä perinteisesti tämä on nimenomaan talven ruokaa.

Alkupaloina saimme mm. suomalaista ruisleipää suuresti muistuttavaa leipää. Tätä kuulemma valmistettiin aina paljon kerralla talvella.

Fondue nautittiin tietysti valkoviinin kanssa. Halukkaat saivat myös Kirschiä. Lisäksi juomana oli teetä: fondueta ei pidä nauttia esimerkiksi veden kanssa, sillä jos niin tekee, niin juusto kuulemma vain "jämähtää" vatsaan.

Vietettiin siis tosi kiva ilta, jonka myötä saatiin haltuun tekniikka fonduen syömiseen ja tutustuttiin uusiin ihmisiin. Seurueessa oli niin paikallisia ihmisiä kuin vaihto-ohjelmassa mukana olevia ulkomaalaistaiteilijoita.

Sveitsiläisiltä oli tietysti kiinnostavaa kuulla näkemyksiä paikalliseen elämään: vaikuttaa siltä, että vaikka Suomi ja Sveitsi ovat Newsweekin arvion mukaan maailman parhaita maita, niin mm. nuorten ongelmat puhuttavat paljon ja muitakin yhtäläisyyksiä tuntuu riittävän. Sveitsissä on esimerkiksi kohtuullisen paljon käsiaseita, ja täällä tehdään itsemurhia ampuma-aseella enemmän kuin missään muualla Euroopassa.

2 kommenttia:

  1. Opetelkaa kaikki niksit fonduen valmistuksesta.Se on mukava seurusteluruoka.

    VastaaPoista
  2. Onhan se kivaa ja nimenomaan seurassa, mutta vaatii fonduepadat jne, joita tuskin halutaan hankkia Suomessa. Toki niksit otetaan haltuun!

    VastaaPoista