maanantai 21. helmikuuta 2011

Ähnlich

Taannoin listailin asioita, jotka ovat toisin kuin Suomessa. Nyt listaan muutaman seikan, jotka täällä ovat samoin kuin kotimaassa, mutta jotka minun ja Samin matkustelukokemuksen perusteella ovat monessa maassa toisin.

- Puhdas hanavesi. Osaan jo pyytää ravintolassakin hahnenwasseria, joka on tietysti halvempaa kuin pullovesi.
- Hedelmävaa'at kaupassa. Myös täällä asiakas punnitsee itse tuotteensa ja länttää tarran hedelmiin tai vihanneksiin.
- Ei tippejä ravintolassa. Mitään erityistä velvollisuutta tippien jättämiseen ei ole, mutta kuten Suomessakin, niin hyvästä palvelusta kannattaa palkita.
- Vessapaperi. Laadultaan samanlaista kuin suomalainen.
- Oluen hinta. Ravintolassa tuopit ovat hinnaltaan samaa tasoa kuin Suomessa. Kaupasta toki halpaolutta saa edullisemmin.
- Pukeutuminen. Suomalaiset arvostavat käytännönläheisyyttä. Siltä usein näyttää sveitsiläistenkin seurassa. Baselissa huomioin, että taidemuseon tyylikkäästi pukeutuneella miestarjoilijalla oli juoksulenkkarit. Baselilainen nuoriso näyttää samalta kuin suomalainen: tosin erilaisia nuorison alakulttuureja näkyy hyvin vähän eli ei siis hevareita, gootteja tms.
- Autoilun merkitys. Sveitsiläisillä ja suomalaisilla on suhteessa yhtä paljon autoja eli yksi auto per kaksi asukasta, vaikka sveitsiläinen joukkoliikenne onkin erittäin toimivaa ja kattavaa. 
- Täsmällisyys. Sovituista ajoista pidetään kiinni. Sveitsiläinen joukkoliikenne tuntuu tosin kulkevan paremmin ajallaan kuin suomalainen.
- Teknologian käyttö. Matkapuhelimissa erilaiset uudehkot mobiililaitteet näyttävät olevan yhtä suosittuja kuin Suomessa, vaikka lankapuhelimia täällä vielä käytetään ahkerasti. Kotitalouksissa nettiliittymien määrä on melkein sama (n. 80 %).
- Korttimaksamisen helppous. Visan ohella myös Visa Electron toimii hyvin maksuvälineenä, ja sirukorttimaksupäätteet ovat yleensä käytössä.
- Tietty etäisyys ja hiljaisuuden arvostaminen. Vieraita ihmisiä, kuten meitä, ei lähestytä uteliaana. Olemme tähän mennessä yhden kerran spontaanisti keskustelleet ravintolassa tuntemattoman pariskunnan kanssa (jokunen muu sananen on toki vaihdettu). Hiljaisuus on muutenkin arvossaan, kuten Swissinfon blogissa taannoin kirjoitettiin: Silence is Gold.
- Siisteys. Kaduilla on vähän roskia. Koirankakkaa vähemmän kuin Helsingissä: tähän lienevät syynä koirankakkaroskikset, joista saa myös pusseja jätösten keräämiseen.
- Sauvakävely. Sveitsiläisillä on tietysti pitkä perinne vaellussauvoista, joten ei liene ihme, että myös Nordic Walking on näkyvä harrastus.

- - -

Bonuksena kissakuva viikonlopulta (pääsin taas rapsuttelemaan paria kissaa, jee!):

3 kommenttia:

  1. Oikee siamilainen nääs. Raps raps!

    (Huomaatko Mari - kantsiiko kirjoittaa asiaa vai laittaa kissankuvia? :-D)

    VastaaPoista
  2. Kissojen merkitys internetille on valtava, minkäs sille voi :)

    VastaaPoista