tiistai 1. maaliskuuta 2011

Radball, Hornussen und Schwingsport

Taannoin sanomalehden sivuilla törmäsin minulle aivan uuteen urheilulajiin, Radball'in eli pyöräilypalloiluun. Oli tietysti pakko etsiä YouTubesta video, jossa selvitetään lajin menoa.

Tässä lajissa pitää jo oikeasti osata käsitellä pyöräänsä. Laji on ilmeisesti suosittu Saksassa, mutta harrastajia on myös Sveitsissä.



Aidosti sveitsiläinen joukkuelaji tuli vastaan, kun luin "Ticking along Free" -kirjaa, jossa on ulkomaalaisten tarinoita Sveitsistä. Lajin nimi on Hornussen.

Ihan Radballin kaltaista vauhtia tässä ei ole havaittavissa, mutta sen sijaan nopeasti lentävä pikkuesine sekä "kylttejä" ilmaan heitteleviä pelaajia. Väitteiden mukaan pelivälineen lyöminen on todellista osaamista vaativaa.

Hornussen on Radballia paljon vanhempi laji, ja sitä harjoitetaan lähinnä saksankielisen Sveitsin alueella.



Tämän päivän lehdessä oli juttu menestyksekkäästä urheilijasta. Laji oli jälleen vieras: Schwingen. Lehden kuvasta pystyi päättelemään, että kyseessä on jonkinlainen vaatteet päällä harjoitettu paini.

Videon perusteella tätä haroitetaan ulkoilmassa, ja oleellista on pitää noita jonkinlaisia "pöksyjä", joihin vastustaja voi tarttua.

2 kommenttia:

  1. Voi hitsi! Mä näen ekaa kertaa Hornussenia videolta vaikka itte pääsin kokeilemaan jo 2004 Sveitsissä. Sain "nussen"kin lahjana mukaan :D Ei tullut kuvattua silloin pahemmin, joten jälkikäteen oli vaikea selittää sitä. "Vähän kun golfia ja pesistä muttei sinne päinkään". Ja on muuten se maila aika hankala hallita, sain varmaan itse nussen lentämään parhaimmillaa melkein 10 metriä, tai sitten siinäkin on jo liiottelua mukana :D. Ja ne ulkokentän laudat painaa!

    VastaaPoista
  2. Näyttää kyllä vaikealta lajilta :) Mietittiin, että onko tuon katsominen kovin tylsää, kun ei esim. millään näe nussenia. Mutta varmaan paikalliset osaavat arvostaa lajia eri tavalla :)

    VastaaPoista