torstai 19. toukokuuta 2011

Ernährung

Satuin nyt illalla kaivelemaan kiinnostuksesta tietoja Sveitsin ravitsemussuosituksista (pdf). Tai siis Twitterissä oli näistä eri maiden välisistä eroista mainintoja, ja koska olen aihetta aiemminkin miettinyt, niin tsekkasin. Kovin pitkälle en vielä päässyt, mutta mm. ruokapyramidi löytyi.
Tuon löytämäni pdf-tiedoston mukaan (jos nyt oikein tulkitsin) energiasta saadaan rasvasta n. 30%, hiilihydraateista 50 % ja  proteiineista 10-20 %. Muualla netissä kuitenkin viittaillaan paikallisiin lausuntoihin, joiden mukaan sveitsiläisen suosituksen rasvan osuus olisi 40 %. Joka tapauksessa rasvan merkityksestä eli siis "hyvälaatuisen" rasvan tärkeydestä on mainintoja.

Kovin suuresti suositukset eivät poikkea suomalaisista. Tosin Suomen suosituksethan ovat uusiutumassa, ja niiden kai oletetaan vähentävän tuota hiilarien määrää.

Tuo vuoden 2007 Sveitsin suositus mainitsee proteiinilähteenä myös mm. tofun. Siltä kannalta katsottuna sitä voinee pitää kasvisyöjämyönteisenä. Eikä täällä hoilotella kasvisten kohdalla "Puoli kiloa päivässä!", vaan puhutaan viiden päivittäisannoksen taktiikasta.  

Kuten pyramidista näkyy, niin siihen on liitetty myös liikunta. Eli siis vähintään puoli tuntia liikettä, mielellään ulkona.

(Tiivistetysti: tietoa sveitsiläisestä pyramidista saksaksi)



- - -

Sami on jo viikon ajan valitellut oloaan. Siis välillä särkee päätä, vähän aivastuttaa ja on vetämätön fiilis. Välillä mies kokee olevansa täysin terve. Epäilykset ovat kääntyneet kohti allergioita: ehkä täällä on ilmassa tällä hetkellä jotain, joka saa Samin reagoimaan.

Minähän porskutan tavalliseen tapaan. Eikä Samin olotila estänyt esimerkiksi illan pyörälenkkiä, jolla kohtasimme mm. tämän hurmurin.



Aiemmin tänään naapurimme Bruno soitti ovikelloa. Se johti siihen, että saimme Brunon takapihalta upeita ruusuja.


2 kommenttia:

  1. Olen kuukauden työreissulla Ranskassa kiinnittänyt huomiota yliopiston ruokalassa isoihin kyltteihin päivittäisistä ravintosuosituksista: viisi annosta vihreää ja kolme maitotuotetta päivässä, kalaa ainakin kolmesti viikossa jne.
    Nauttikaa loppuajasta Sveitsissä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, helppohan tästä on nauttia!

    Täällä taitavat ruokailun parantamisen kohtina olevan mm. tutut kasvisten tärkeys ja suolan vähentäminen.

    Kala ei taida samaan tapaan näkyä kuin esim. Suomessa, ja se on sikäli ymmärrettävää, ettei täällä ole saatavilla kovin laajaa kalavalikoimaa. Tai siis paikallinen kala on lähinnä forelli, ja sekin yleensä käsittääkseni viljeltyä. Esim. luomulohi on kallista. Toki pangasusta ja vastaavaa eksotiikkaa löytyy kaupoista, mutta se nyt ei taas houkuttele...

    VastaaPoista