keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Einkommen und Kosten

Olemme lueskelleet tietoja siitä, missä Sveitsin kantoneissa keskituloiselle perheelle jää eniten rahaa käyttöön verojen, sairasvakuutusmaksun (joka on siis pakollinen) ja asumiskulujen jälkeen. Tunnetusti veroprosentit voivat vaihdella paljon, ja keskisemmässä Sveitsissä monessa kantonissa on alennettu veroja, jotta houkuteltaisiin asukkaita.

Oma alueemme eli Basel Land on sieltä kalliimmasta päästä. Kalliita ovat myös muut suuret kaupungit, kuten Zürich, Geneve ja Bern.

Jos on valmis matkustamaan töihin, niin kotikantonin valinnalla voi olla suurehkot vaikutukset perheen taloudelliseen tilanteeseen, Swissinfon teksti kertoo. Tästä on esimerkki, jossa perheen vuosittaisen käyttövarallisuus muuttuu noin 40 000 frangista noin 70 000 frangiin sen mukaan, miten kaukana Lucernesta he asuvat:
"The Credit Suisse report highlights a case study of a married couple with two children who would have SFr39,800 ($45,428) in disposable income living in Hergiswil, a 10 minute commute to Lucerne, and SFr69,700 if they resided in Altdorf, canton Uri, 35 minutes away."
Näin suomalaisnäkökulmasta tietysti kuulostaa erittäin kohtuulliselta tuo pienempikin summa. Siis keskituloisessa perheessä jää pakollisten asumis- ja verokulujen sekä sairasvakuutuksen jälkeen tuollaiset reilut 30 000 euroa muuhun kulutukseen. 

 
Kukkienhoito ei ole vain naisten hommaa

Koska helle hiostaa edelleen, olemme käyneet Reinachin maauimalassa polskimassa sen sijaan, että fillaroisimme pitkiä lenkkejä. Alan jo vähitellen päästä uinnin meditatiiviseen henkeen kiinni: aluksi ratauinti tuntui todella tylsältä, mutta nyt siedän jo hommaa sen verran, että voin uida puolisen tuntia (eli noin kilometrin) yhtäjaksoisesti.

Havainnoimme uimareissulla, miten raavaat uimavalvojat hoitavat työnsä ohessa myös kukkaistutuksia. Jostain syystä Suomessa vastaavassa tilanteessa olisi vaikea kuvitella miehiä nyppimään esimerkiksi kuivaneita nuppuja pois.

Täällä miehiä sen sijaan näkee vähintään yhtä paljon kuin naisia myös viljelypalstoilla. Viherkasvit ja kukat ovat Sveitsissä selkeästi sosiaalisesti hyväksytty harrastus sukupuolesta riippumatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti