tiistai 17. toukokuuta 2011

Architektur

Sveitsiläisnaisten mielestä arkkitehti on kumppanin ammattina puoleensavetävin. Näin kertoi talvella kyselynsä tuloksia paikallinen nettideittisivusto. Heti perässä tulevat lääkärit ja journalistit.

Vaikka kysely ei ehkä täytä kaikkia tutkimuskriteerejä, niin se kertoo silti, että arkkitehdit ovat täällä arvostettuja. Sveitsi on tuottanut nykyarkkitehteja, jotka tunnetaan ympäri maailmaa (tosin minä en juurikaan arkkitehtuurista tiedä, mutta kuulemma esimerkiksi Herzog & de Meuronia ei voi arkkitehtuurista puhuttaessa ohittaa).

Baselissakin on useita sveitsiläisten huippuarkkitehtien suunnittelemia rakennuksia, ja niitä esitellään myös turisteille. Tuntuu siltä, että paikalliset oikeasti osaavat myös kertoa, että tuon suunnitteli se tai että uudelle alueelle tulee rakennus joltain toiselta.

Kuinka moni Suomessa osaa mainita nimeltä jonkun maineikkaan suomalaisen nykyarkkitehdin tai sanoa Helsingissä, kenen arkkitehdin suunnittelema on uusi Musiikkitalo? Ihmekös tuo, etten muista arkkitehtien ammattikunnan olleen missään vastaavassa sinkkukyselyssä Suomessa korkealla.

Mutta arkkitehtejä ja arkkitehtuuria siis arvostetaan täällä. Varmasti monien rakennusten tyylikkyydestä keskustellaan samaan tapaan kuin Kiasmasta, mutta ainakin kaupungin uusia rakennuksia ei pykäillä ihan miten sattuu.

Myös uusilla omakotitaloaluiella näkee hyvin erilaisia ratkaisuja. Osa taloista sopisi hyvin Unhappy Hipster -sivustolle. Pääsääntöisesti näin maallikon silmiin näyttää siltä, että omakotitaloissa ei niin paljon harrasteta valmistalopaketteja kuin Suomessa, vaan ennemmin halutaan erottautua omanlaisilla ratkaisuilla.


Baselin kantonissa on 1970-luvun lopulta lähtien suhtauduttu vakavasti energiansäästöön. Basel nimittäin päätti tuolloin, ettei energiaa tuoteta ydinvoimalla. Siksi kantonissa talot on jo pitkään rakennettu energiatehokkaammin kuin muualla ja lisäksi on panostettu uusiutuviin energiantuotannon muotoihin.

Päivän Basel-käynnillä ajeltiin asutusalueiden läpi. Sieltä bongattiin mm. tämä kerrostalo, jonka katolla kasvaa kasveja. 


Baselin vanha rakennuskanta on tietysti aina yhtä ihailtavaa. Vanhoja taloja on paljon, ne on pidetty hyvässä kunnossa ja aina ne ovat yhä sympaattisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti