Arki ei aina ole niin mukavaa, ei edes ulkomailla: samaa päätä joutuu täälläkin kanniskelemaan. Blogiin asti tietysti päätyy yleensä niitä hyviä hetkiä ja hymykuvia, mutta tasapuolisuuden vuoksi on syytä muistaa, että välillä tökkii.
Nyt siis mainintoja niistä aiheista, jotka välillä harmittavat minua.
Ystävien kaukaisuus
Vaikka netti nykyaikana helpottaa yhteydenpitoa, ei se korvaa kasvokkaista höpöttelyä, naureskelua tai hiljaa olemista. Facebookista voi saada pintaraapaisun kuulumisista, mutta lähellekään kaikkea netti ei paljasta.
(Enkä tietenkään voi virtuaalisesti rapsutella Villi-kissaa, tuota kolme vuotta kanssani asunutta vanhaa herraa.)
Vieraalla kielellä kommunikointi
Suomeksi osaan ilmaista itseäni parhaiten. Englanniksi en saa sanotuksi sitä kaikkea, mitä haluaisin. Vitsailu ja nokkeluudet jäävät vähäisiksi. Suomeksi olisi välillä niin kiva lörpöttää isommassakin porukassa.
Usein illanvietto vaihtotaiteilijoiden porukassa väsyttää ihan siksi, että on puhunut englantia ja joutunut olemaan tarkempana sanomistensa suhteen.
Saati sitten se, ettei paikallisten kanssa voi vajavaisen kielitaidon vuoksi oikeasti keskustella saksaksi.
Helsingin kaipuu
Kahvilat ja kirjastot pienen kävelyn päässä, kaverit, tapahtumat, Kallio... Täällä ei ole samaa tunnelmaa ja tiettyä olemisen helppoutta kuin tutussa kotikaupungissa.
Asunnon sijainti
Vaikka Arlesheim on nätti pieni paikka ja viihdymme hyvien ulkoilumahdollisuuksien sekä kauniin luonnon lähellä, niin välillä harmittaa se, missä kohdin asunto on. Olen niin tottunut kaupungin lähipalveluihin ja mahdollisuuksiin, että täällä kauempana kaupungin sykkeestä eläessä tuntuu, että arki on aika kuollutta.
Baseliin on matkaa 10 km: eihän se ole niin paljon, mutta ei ihan hetkessä kuitenkaan voi vain piipahtaa kaupungilla.
Jos olemme illalla myöhään liikenteessä, niin silloin julkisilla kulkuvälineillä takaisinpääsy kotiin voi kestää yllättävän pitkään: jos ei ehdikään suunniteltuun junaan, niin joutuu odottamaan, ja huonolla tuurilla matka vaikka Kasernen alueelta kestää melkein tunnin. On se vähän toista kuin kymmenen minuutin kävely Kalliossa.
Onneksi nyt on jo niin kesä, että öisinkin voi hyvin fillaroida.
"Oman elämän" vähyys
Elomme kietoutuu luonnollisesti paljon taidepiirien ympärille. Käymme taidetapahtumissa ja hengaamme taiteilijoiden kanssa.
Mutta koska en ole taiteilija, niin välillä kaipaisin seurakseni ihmisiä erilaisista ympyröistä. Suomessa voin käydä erilaisissa tapahtumissa, seminaareissa ja vaikka lehdistötilaisuuksissa, jotka koskettavat omia kiinnostuksenkohteitani (kulutus, ruoka, sosiaalinen media, viestintä jne). Täällä minulla ei ole vastaavia piirejä. Puolen vuoden ajanjaksoa varten ja hyvin vajavaisen paikallisen kielen osaamisen vuoksi en ole jaksanut niitä edes haeskella.
Ehkä olisi pitänyt.
Eikä minulla ole edes töitä täällä niin paljon kuin Suomessa. Osa jutunkirjoituksista onnistuu täältä, mutta ei kaikki, enkä ole voinut tietenkään esimerkiksi luennoida, jota viime vuonna tein.
Tästäkin tietysti voi syyttää itseään. Ahkerampi ihminen olisi etukäteen suunnitellut etätyönsä paremmin tai kehittänyt jonkun hyvän projektin.
Toisaalta olin kyllä päättänyt senkin, että otan tätä Sveitsin aikaa loman kannalta ja käytän säästöjäni elämiseen.
Sopivaa puuhastelua on ollut elokuisten häiden suunnittelussa ja järjestelyssä, joten ei tässä sikäli ole päässyt tylsistymään.
Tulevaisuuspohdinnat
Minä en mitenkään aidosti osaa elää hetkessä, vaan murehdin tulevia. Kuten esimerkiksi sitä, että saako vaivatta sopivasti hommia syksyllä vai pitääkö epätoivoisemmin riipiä jostain elantoa kasaan ja mitä sitä nyt ylipäätään haluaisi tehdä. Mitä lähemmäksi Sveitsin elämän loppu käy, sitä enemmän tulevat ajat pohdituttavat.
Minulla on sentään säästöjä, mutta Samilla niitä on vähemmän, eikä taiteilijan tulotasossa ole kehumista (tai siis on hyvä, jos on jotkut vakiotulot). Sami sai tätä Sveitsin oloa varten apurahaa, mutta tämän vuoden toiselle puoliskolle apurahahakemukset eivät ole tärpänneet.
Mutta hieno mahdollisuus tämä silti on
Jotta joku nyt ei luulisi, etten arvostaisi tätä mahdollisuutta, niin painotan, että minusta on tosi mahtavaa, että on päästy tänne. Mutta en etukäteenkään kuvitellut, että tämä olisi silkkaa ihanaa eloa. Haluan nyt kirjata nämä heikommatkin jutut talteen: jos vielä toistamiseen tarjoutuu vastaava mahdollisuus, niin olen toivottavasti osannut ottaa näistä opikseni.
Kuulostaa niin kovin tutulta nuo ajatukset. Samoja mietteitä kävin itsekin läpi aikoinaan ulkomailla. Ei ollutkaan sitä rutiinia, mikä pitää päivissä ja arjessa kiinni, vaan päivät meni yllättävän paljon siihen haahuiluun ja ihmettelyyn. Kielitaito ei riittänyt ilmaisemaan itseäni niin monipuolisesti kuin on tottunut.
VastaaPoistaMutta sitten sitä osaa taas arvostaa sitä mitä täällä kotona on. Ihmisiä, paikkoja ja omaa itseään. :)
Kieltämättä haahuiltua on tullut harjoitettua :) Kielitaidon rajoitteet rassaavat, kun suomeksi voi posottaa kaikenlaista. Tietysti myös keskusteluissa kulttuurierot näkyvät: Suomessa voi olettaa, että ihmiset tietävät tai tuntevat tiettyjä asioita (ihan vaikka tv-ohjelmista alkaen), mutta jostain toisesta maasta tulevan kanssa puuttuu tämä yhteinen taso. On toki rikkaus, että pääsee kurkistelemaan toisten kulttuurien kasvattien taustoihin, mutta kahvipöytäkeskusteluja ei helpota, kun pitää yrittää selittää, mikä on Satuhäät, vappu tai Perussuomalaiset.
VastaaPoistaSamanlaisia tuntemuksia täälläkin, niin tutulta kuulostaa. Ulkomailla asuminen on välillä niin ristiriitaista, kun samaan aikaan on iloinen näistä kokemuksista ja samalla miettii sitä tiettyä elämisen helppoutta mitä Suomessa oli/on. Mutta kai se kaikki kuuluu tähän, ylä- ja alamäet. Ja hyvänä puolena ainakin itsellä on se, että Suomea arvostaa enemmän jos ja kun sinne joskus palaa. Persuista huolimatta :)
VastaaPoistaHei, otetaans Villi Kissan suhteen virtuaalia korkeampi yhteys. Laitan seuraavaan postipakettiinne tulemaan kissasta harjauksen yhteydessä irronneen karvapalleron. Sitä kun nuuskasee niin aivastuksen lisäksi mieleen palautuu Suomalainen raikas metsä, jossa uljas Villi -kissa astelee. Tai sitten jos karvapalloa hieman kastelee tulee se tuttu ilmetty lampolan tai tallin haju. Melkoinen tuoksujen pandora tuo elukan turkki.
VastaaPoistaJoo aikanaan Georgiassa aikaa reilun vuoden vietetyttäni muistan, että siellä kävi aina joskus niin, että koko viikonloppuna en puhunut yhtäkään sanaa kenellekkään: töistä kun lähdin perjantaina niin seuraavan kerran päästelin sanoja kurkusta maanantaina töihin palattuani, niin ja tylsää englantia. Mitä nyt kaupassa käydessä sutkaukset terve eli gamarjobat ja kiitos eli matlob. Puhumattomuudesta tuli hieman outo olo. Ehkä aikaa myöten, jos pesti siellä olisi jatkunut, olisin alkanut höpöttää suomea itsekseni. Siksi kai ne yksinäiset vanhuksetkin asuntojensa sopperoissa itsekseen turisevat. Onneksi teitä on siellä alppimaassa kaksi saman kielistä niin ei ihan suomen kielen nyanssit kuihdu ja katoa. Sehän olisi toimittajlle katastrofi eikä taiteilijallekkaan hyvä. Sveitsi taitaa olla yhdessä suhteessa persujen mallimaa: ovat pysyneet irti tuosta "pimeyden ytimestä" eli EUsta. Lisäksi "kyllä kansa tietää" Sveitsissä. Eiks siellä koko ajan riennetä alppitorvet kilkaten kaupunginataloille mielipideäänestelemään? Blogistanne olen kuitenkin kuitenkin lukenut, että viintarhoja ja viiniä löytyy ja sitä nautitaan. Selvä "viininlipittäjä" kansa, siitä ei meidän persut tykkää. Vihreille se sopii "ei jää tofu ja soijapuhvit kurkkuun". Tämmösiä lentäviä lauseita täällä nykyään viljellään. Villi- kissaan palatakseni, kollille tuli nyt aamulla hiekkalaatikkoon tosi "iso jytky" eikä ees peitellyt tuotostaan.
t:karri
Ei tässä kieltämättä pääse suomen kieli unohtumaan, kun sitä joka päivä keskenämme höpötetään.
VastaaPoistaJa Samillahan ei ole vastaavia kielteisiä fiiliksiä, vaan sen mielestä kaikki on niin kivaa ja hienoa :) Mutta mies saakin keskittyä oman taiteen tekemiseen ja pääsee liikkumaan niissä itselleen mieleisissä taidepiireissä. Sekä juoda viinejä ja oluita, joista tykkää :)
Villille hyviä jytkyjä jatkossaokin!